Čtvrtek, 28 března, 2024
- Reklama -123jobs

Jejich netradiční jogurty jsou rychle vyprodány. Vyhrává venkovská šipka

Od pár centů až po několik eur. Od řídkých po úplně husté. Ochucené i bílé, řecké i slovenské. Jogurtů existuje velké množství a platí to iv otázce jejich kvality. Najdete takové, při kterých se zasytíte už z jednoho a jsou i takové, které vám nezaženou hlad ani po dvou či třech kelímcích.

Jak rozpoznat skutečně kvalitní jogurty a které informace prozradí, zda bude mléčný výrobek poctivý nebo ne? Stačí si všímat tyto věci.

Krávy jedí syrovátku
V Dubník při Nových Zámcích se to dá počítat na kroky, jaká je vzdálenost od místa, kde krávy jedí, po expedici hotových výrobků. Mezi tím se nachází dojírnu a mlékárna a celé je to od sebe vzdáleny několik desítek kroků.

Mlékárna a sýrárna společnosti AT Dunaj se skládá z několika na sebe navazujících staveb a mléko projde v rámci výroby jen pár metrů. Vyrábějí z něj jogurty, sýry, tvarohy, pomazánky, kyselé smetany i máslo, přičemž pokaždé využívají to nejčerstvější mléko, tedy z prvního ranního dojení.

„První dojení končí okolo čtvrté ráno a mléko jde okamžitě k laboranty. Ten ho zkontroluje a řekne, zda s ním můžeme dále pracovat. Díky tomu pracujeme s mlékem již hodinu od nadojení, „prozrazuje Jozef Řepka, ředitel mlékárny a sýrárny Dubník.

S 1100 kusy dobytka měli ještě donedávna největší maštal na Slovensku. Byla postavena v roce 2014 a svým charakterem zaručuje vysokou kvalitu mléka a následných výrobků. Krávy jsou v ní během horkých letních dnů ovlažované studenou vodou a 30 ventilátorů spolu s otevřenými bočními stěnami a vysokým stropem vytváří neustálý proud čerstvého vzduchu. Na více místech stáje se nacházejí velké kartáče, o které se mohou krávy masírovat a po celé délce mají k dispozici krmivo, které v Dubník považují za klíčové pro tvorbu kvalitních mléčných výrobků.

(Zdroj: Jakub Straňanek)
„Jaké krmivo si vyrobíme, takové mléko máme. Proto je velmi důležité nejprve namíchat dobré krmivo a pak ho dobře uskladnit. Zakládáme si na tom, že naše krmivo je bez GMO, „vysvětluje Jana Tencerová, zootechnické v AT Dunaj.

Nové dávky krmiva se většinou vydělávají na začátku léta a pak se skladují zakryté ve velkých jámách. Průběžně jejich odkrývají a odebírají pouze dávku na jeden až tři dny, aby bylo krmivo vždy čerstvé. Skládá se z kukuřičné siláže, vojtěšky a žitné senáže, sóji, sladké složky jako melasa a celé se to zalévá čerstvou syrovátkou, která zůstane z výroby.

„Syrovátka kravám chutí. Zvyšuje jim to apetit a obsahuje to cukry, bílkoviny a minerální látky. Celý rok používáme stejnou krmnou dávku, protože kdybychom udělali nějakou změnu, krávy by to hned ucítili, začali by méně jíst a bylo by i méně mléka, „říká Tencerová.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK
Šlechtí si vlastní kachny. V jedné věci jsou slovenská unikátem
Čtěte
V mlékárně vyrábějí dva typy jogurtů a oba jsou jedinečné v tom, že neobsahují přídatné látky, pektiny, aromata, barviva, kyselinu citrónovou ani konzervanty. Gazdovský a smetanový jogurt jsou vyrobeny z čerstvého mléka nebo čerstvé smetany a pokud jsou ochucené, tak jen čistým ovocem, cukrem, medem nebo pravou čokoládou. Koupit si je můžete v síti potravin Farmfoods, které se nacházejí po celém Slovensku.

Výsledkem jsou kombinace jako švestka se skořicí, višeň s chia, jablko s rakytníkem, rybíz a angrešt, venkovská šipka či klasické chutě jako jahoda, meruňka, borůvka a tiramisu. Netradiční kombinace však nejsou jediným rozdílem, který je odlišuje od ostatních mlékáren.

(Zdroj: Jakub Straňanek)
Nejprodávanější produkt je máslo
„Všechny ovocné složky byly vyrobeny kvůli nám. Původně se na trhu nedaly sehnat čisté ovocné složky pouze z ovoce a cukru, tak jsme na začátku využili dodavatele ze sdružení Farmfoods, který je pro nás začal vyrábět. Jsou bez stabilizátorů, zahušťovadel a jiných přípravků, které by pomáhaly držet strukturu, „říká Pavel Durkáč, výrobní ředitel Farmfoods.

I proto se jim stává, že cukr na sebe naváže tekutinu z jogurtové složky a džem se postupně zředí. Kdyby džem obsahoval zahušťovadla zůstal by po celou dobu stejný.

„Těšíme se z toho, protože je to důkaz, že ovocná složka neobsahuje zahušťovadla. I proto používáme průhledné kelímky, neboť nemáme co skrývat. Navíc když se dá, upřednostňujeme slovenské ovoce. Díky tomu máme sezónní chutě jako šipky, borůvky, dřínky, bezinky či lesní malina, „popisuje Durkáč.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek