Úterý, 16 dubna, 2024
- Reklama -123jobs

Hledali pole, mluvili o rodinných traumatech, udělali neobvyklé divadlo (reportáž)

Io půl sedmé večer je horko, slunce pálí a nezdá se, že chce klesnout za rovinatý obzor. Šlachovitý muž se do tvrdé země snaží dlouhým vrtákem udělat díru, do které chtějí ženy zatlouct dřevěné tyče a vytvořit provizorní paraván.

Práce jde pomalu. Vyprahlá půda připomíná skálu. Vrtačka se přehřívá a třeba ji každou chvíli vypnout.

Opodál stojí zaparkovaná starší červená dodávka. V jejím dlouhém podvečerním stínu se před teplem skrývá několik mladých žen. Nabízejí mi vodu a repelent proti hmyzu. Když zdvořile odmítnu, pousmějí se. Vědí, že zanedlouho o něj budu žádat.

Nejde o výjev ze zakládání kočovnická tábora kdesi v nehostinném pouštním území. Odehrává se v blízkosti hlavního města, na poli nedaleko hranic s Maďarskem.

Skupina lidí, kteří bojují s tvrdou zemí, nejsou kočovníci, ale kotníky nezávislého Divadla NUDE, které zde má o dva dny odehrát premiéru inscenace Role.

„Nápad to byl dobrý, jen jsem nečekala, že to bude tak náročné. A že tu bude tolik much, „odpovídá herečka a členka divadla Lýdia Ondrušová na mou otázku, zda hraní na poli stále považuje za dobrou myšlenku.

Generálka inscenace Role (8 fotografií)
Hledáme roli, pole nebo louku. Zn: divadlo

S členkami divadla se během zkušebního procesu setkávám několikrát. Poprvé tři týdny před premiérou.

V té době mají za sebou zdlouhavý a náročný sběr materiálů. Tvůrkyně inscenace Libuša Bachratá, Jana Buck, Veronika Malgot, Lýdia Ondrušová a Laura Štorcelová již absolvovali množství rozhovorů o vlastních rodinách, traumatech a tajemstvích, které je ovlivňovaly.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK
Lýdia Ondrušová: Občas zapomínám, že nejsem jediná trpitelky
Čtěte
V předchozích týdnech otevíraly často nepříjemné, někdy však i dojemné a vtipné příběhy matek, starých i prastarých mám. Mluvili o ženských liniích svých rodů, které přímo či nepřímo ovlivňují i ​​jejich životy.

Ucelený a kompletní text ještě neexistuje, to však při autorském divadle není nic neobvyklého.

Podivnější je, že tvůrkyně stále netuší, kam během premiéry pozvou diváky.

Další články autora

Komentář

Reklama

PR článek